Řád školní jídelny
Základní škola R a j n o c h o v i c e, okres Kroměříž | VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY | | | Vypracovala: | Miroslava P o l e d ň á k o v á | Schválil: | Vladimír Konečný, ředitel školy | Pedagogická rada projednala dne | | Účinnost ode dne: | 1.1.2012 | Změny ve směrnici jsou prováděny formou číslovaných písemných dodatků, které tvoří součást tohoto předpisu. | A. Úvodní ustanovení Vnitřní řád školní jídelny je vydáván v souladu s § 30 zákona č. 561/2004 Sb.(školský zákon). Provoz školní jídelny se řídí vyhláškou 107/2008 o školním stravování, vyhláškou 137/2004 o hygienických poţadavcích na stravovací služby, vyhláškou 84/2005 o nákladech na závodní stravování a jejich úhradě v příspěvkových organizacích. B. Práva a povinnosti žáků Žáci docházející do školní jídelny, dodržují pravidla kulturního chování, řídí se pokyny pedagogického dozoru a dalších oprávněných osob, zároveň se nesmí dopouštět projevů rasismu a šikany. Ve školní jídelně se žák chová slušně, zdraví pracovníky školy srozumitelným pozdravem a respektuje pokyny dozoru, vedoucí školní jídelny a kuchařky. C. Práva zákonných zástupců žáků Zákonný zástupce má právo vznášet připomínky a podněty k práci školní jídelny u vedoucí školní jídelny nebo ředitele školy. D. Povinnosti zákonných zástupců žáků Zákonný zástupce má povinnost informovat vedoucí školní jídelny o změně zdravotní způsobilosti žáka, v době nemoci neprodleně žáka odhlásit z obědů. Odhlašování obědů - obědy je nutno odhlásit osobně nebo telefonicky vždy předchozí den do 13°° hod. na telefonním čísle 573 391 172 nebo e-mailem sjrajnochovice@seznam.cz. Zákonný zástupce má dále povinnost dodržovat pravidla plateb stravného. Pravidla pro platby obědů - platbu lze platit v hotovosti u vedoucí ŠJ nebo inkasním příkazem. Stravné se platí zpětně za uplynulý měsíc. Ceny stravného se řídí rozpětím finančních normativů podle vyhlášky 107/2008 Sb.,o školním stravování. E. Provoz a vnitřní režim školní jídelny Školním stravováním se rozumí stravovací služby pro žáky a zaměstnance ZŠ Rajnochovice. Školní jídelna poskytuje rovněž stravovací služby jiným právním subjektům (OÚ Rajnochovice) Dalšími účastníky stravování jsou cizí strávníci. Výdej obědů probíhá: 11:30 – 13:15 hod Výdej obědů do jídlonosičů probíhá: 10:45 – 11:30 hodin Dobu výdeje je možné přizpůsobit a upravit podle potřeb strávníků z důvodů školních výletů, různých akcí apod. Žáci se stravují ve školní jídelně v přítomnosti pedagogického dozoru, který zajišťuje pořádek a bezpečnost během stravování. F. Ochrana majetku školy Žáci používají zařízení školní jídelny pouze za účelem stravování, za jiným účelem pouze v přítomnosti pedagogického dozoru Žáci jsou povinni šetřit zařízení a vybavení jídelny. Škodu na majetku školní jídelny, kterou způsobí žák z nedbalosti, je povinen uhradit zákonný zástupce G. Stravování v době ředitelského volna a nemoci V době ředitelského volna (prázdnin, nemoci), můţe být poskytnuto stravování pouze za úhradu plné ceny tj. včetně mzdové a věcné režie. První den nemoci lze strávníkovi poskytnout jídlo v rámci školního stravování a to z důvodného předpokladu, že si strávník - přihlášený ke stravování ve školní jídelně - předem nemůže stravu odhlásit ( § 4 ods. 9 vyhlášky č. 107/2005 Sb.). Ostatní dny musí být strávník odhlášen. Pokud žák (jeho zákonný zástupce) nebo zaměstnanec nenahlásí vedoucí školní jídelny svoji nepřítomnost, oběd propadá, ale bude řádně vyúčtován. H. Jídelní lístek Jídelní lístek sestavuje vedoucí školní jídelny ve spolupráci s hlavní kuchařkou Při sestavování jídelního lístku se postupuje podle závazných pravidel a podle zásad racionální výživy. Důraz je kladen na pestrost jídel, dostatek ovoce, čerstvé zeleniny a střídaní technologických postupů při přípravě pokrmů tak, aby byl plněn spotřební koš a strávníkům byla poskytnuta kvalitní strava. Jídelníček je sestavován vždy na týden, strávníkům je k dispozici nejpozději v pátek předcházejícího týdne. Je umístěn na webových stránkách, na nástěnce ve školní jídelně. Strávník si může přidat veškeré přílohy (knedlíky, rýže, těstoviny, sladké pokrmy apod.). Dle možnosti školní jídelny si může přidat kompoty, zeleninové saláty a další potraviny. Přídavek masa není možný! Během dne mají děti k dispozici čaj, který je umístěn v budově I.stupně. V průběhu výdeje obědů mají strávníci v nabídce čaj, džus nebo jiný nápoj. I .Hygiena provozu Provoz ve školní jídelně probíhá při dodržování veškerých hygienických předpisů. Všichni zaměstnanci mají zdravotní průkazy a podrobují se pravidelným preventivním prohlídkám u smluvního lékaře. Jsou průběžně seznamováni s veškerými předpisy, které souvisí se školním stravováním. Hlavní důraz je kladen na čistotu pracovních ploch, strojního vybavení, nástrojů potřebných k přípravě a výdeji pokrmů a veškerého nádobí. Zaměstnanci musí dodržovat postupy při přípravě stravy, zamezit křížení prostor a případnou kontaminaci tepelně zpracovaných pokrmů. Během vaření je teplota průběžně kontrolována. Před každým výdejem stravy je teplota opět změřena, aby se zabránilo poklesu pod stanovenou hodnotu. J. Přejímka zboží U přejímky zboží se věnuje zvýšená pozornost záručním lhůtám a kvalitě. Zboží je dodáváno pouze s certifikáty jsou uloženy u vedoucí školní jídelny. Důraz je kladen na potravinové složení veškerých výrobků a na výběr surovin, které jsou vhodné pro žáky. K. Závěrečná ustanovení Vnitřní řád školní jídelny byl projednán a schválen ředitelem školy. Platnost vnitřního řádu školní jídelny začíná s účinností od 1. 1. 2012 na dobu neurčitou. vedoucí ŠJ ředitel školy
|